Az önkétely és az aggodalmaskodás nem alkat kérdése. Nem létezik szorongó, vagy aggodalmaskodó alkat. A szorongás és az aggódás egy szokás, nem személyiségjegy. És ha a szorongás egy szokás, akkor meg lehet változtatni. A szorongás uralható.

Mel Robbins egyik alapvető szokása volt a szorongás. Volt. Múlt időben, mert legyőzte. Pontosabban szólva megismerte, tudatosította, és tudatosan kezeli. Kordában tartja. Menedzseli. A póráz végét már régóta ő fogja, visszavette az irányítást.

25 éven át szorongott és küzdött pánikrohamokkal. A gyermeke születése után annyira maga alá gyűrték a pánikrohamok és a depresszió, hogy nem maradhatott egyedül a gyerekével. Munkanélküliként, az anyagi csőd és a válás határán ingadozva találta ki magának az 5 másodperces szabályt (5 Second Rule), melyről azóta egy könyvet is írt.

Ez egy nagyon egyszerű metakognitív módszer. A metakognitív érthetőbb megfogalmazásban annyit tesz, hogy megfigyeljük és megértjük saját gondolkodásunkat, így képesek leszünk irányítani azt. Magyarul kicselezzük a saját agyunkat, hogy ne a félelmeink, a szorongás, az aggodalmaskodás, vagy az önkétely hatására (ne) cselekedjünk. Hogy ezek a szokásaink többé ne tarthassanak vissza attól, hogy azzá váljunk, akik lehetünk.

5-4-3-2-1, Mel Robbins elmeséli hogyan.

(Magyar felirathoz kattints a videó alján lévő Hungarian jelzés melletti CC gombra.)

Ha esetleg nem indul el a fenti videó,  ITT  megnézhető.