Susan Cain 2012-ben írta meg Quiet (Csend) című könyvét, melyben tudományos kutatások, szakkönyvek és a saját maga által készített interjúk alapján ír az introvertáltakról. Olvasmányosan, szórakoztató (szórakOKtató) módon mutatja be mik az alapvető különbségek, miben és hogyan különbözik az agyműködésünk, a viselkedésünk, a személyiségünk, a munkastílusunk, mi jellemző a társas kapcsolatainkra és milyen szükségleteink vannak, attól függően, hogy alaptermészetünk hol helyezkedik el az introvertált-extrovertált skálán.

Jung 1921-ben írt először e két vérmérsékletről, Lélektani típusok című könyvében. Nagyon leegyszerűsítve az extrovertáltak és az introvertáltak abban különböznek, hogy mennyi külső ingerre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

Az extrovertáltakat a külső világa vonzza. Ingerkeresők, aktívak, dinamikusak, harsányak, beszédesek, igénylik a nagy társaságot és a gyakori társasági életet. Önérvényesítőek, dominánsak, impulzívak, meggyőzőek, a társaság aktív mozgatórugói.

Az introvertáltakat inkább a gondolatok és az érzések belső világa foglalkoztatja. Ők csendesebbek, visszahúzódóbbak, szükségük van az elmélyülésre és az egyedüllétre ahhoz, hogy feltöltődjenek. Ők is igénylik a társaságot és a társas életet, de az óriási bulik  helyett a meghittebb, mélyebb beszélgetéseket részesítik előnyben, közeli barátaikkal vagy családtagjaikkal. Sokszor álmodozóak, inkább hallgatnak vagy írnak, mint beszélnek, a felszínes csevegés riasztja és hamar kimeríti őket. Nem feltétlenül szégyenlősek, ám sokan túlérzékenyek, őket hívja dr. Elaine Aron szenzitíveknek (HSP – highly sensitive person). Extrovertáltak is lehetnek szenzitívek, ez nem „introvertált előjog”, de a kutatások szerint a szenzitívek 70%-a introvertált.

Fontos, hogy egyik vérmérséklet sem jobb, mint a másik, egyszerűen csak mások az alapszükségletek. Nincs „tiszta típus” sem, mindenkinek van extrovertált és introvertált oldala, sőt léteznek ambivertáltak is, ők állnak a skála középen.

Susan Cain könyve szinte azonnal bestseller lett, TED előadását pedig eddig több, mint 13 millióan nézték meg. Útjára indult a Quiet Revolution (csendes revolúció) is, mely azóta komoly mozgalommá nőtte ki magát, és melynek célja, hogy rávilágítson a csendesek erejére, értékeire, tehetségére, illetve arra, hogy a mai, extrovertált ideál kergetése helyett az egyensúlyra törekedjünk, vegyük figyelembe az emberek alapvető természetét, hogy a lehető legjobban hasznosítsuk mind az introvertáltak, mind az extrovertáltak erőforrásait.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.